Gynekologicko-porodnická klinika

1. lékařské fakulty University Karlovy
a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Apolinářská 441/18

128 08, Praha 2

+420 224 961 111

ústředna

Základní ultrazvuková vyšetření v těhotenství

ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ V 5.- 10. TÝDNU TĚHOTENSTVÍ

Vyšetření v tomto období těhotenství přináší základní informace pro lékaře a těhotnou týkající se především počtu plodů, jejich vitality a umístění v děloze.

SCREENING V I. TRIMESTRU (12.-14. týden)

První screeningové vyšetření se provádí ve stáří plodu 11 týdnů + 3 dny (11+3 dny) až 13 týdnů + 6 dní  (13+6 dní), kdy lze určit vitalitu, počet plodů, u vícečetného těhotenství chorionicitu a amnionicitu a stáří těhotenství změřením vzdálenosti mezi  temenem a kostrčí plodu (CRL) a stanovit tak termín porodu.

Optimální je vyšetření provádět ke konci 12. týdne, tedy při CRL cca  65mm. Při tomto vyšetření můžeme diagnostikovat již některé vrozené orgánové vady a hodnotit tzv. ultrazvukové markery pro onemocnění plodu.

Ultrazvukovým zobrazením umíme již na konci prvého trimestru diagnostikovat většinu anatomických (morfologických) abnormalit u plodu. Současně umíme stanovit rizika těhotenstkých komplikací: předčasného porodu, preeklampsie a růstové retardace plodu a v neposlední řadě chromozomálních poruch (Downova syndromu aj.).

Preferován by měl být kombinovaný prvotrimestrální screening, který se skládá z ultrazvukového a biochemického vyšetření krve. Zatím však není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ VE 20.-22. TÝDNU

Vyšetření se zaměřuje na detailní zobrazení jednotlivých částí plodu (mozek, obličej, končetiny, páteř, srdce, plíce, orgány dutiny břišní), odchylek v množství plodové vody, struktury placenty. Cílem je vyloučení strukturálních vrozených vývojových vad plodu. Dle naměřených hodnot průměru a obvodu hlavičky, obvodu bříška plodu a délky stehenní kosti, zadaných do počítačového programu, lze též vypočítat odhadovanou hmotnost plodu (s možnou odchylkou 10-15%). Tak lze kontrolovat normální růst plodu („biometrie“).

ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ VE 30. – 32. TÝDNU TĚHOTENSTVÍ

U vyšetření v tomto období se zaměřujeme na uložení a růst plodu, odchylky v množství plodové vody a funkci placenty. Růst plodu se stejně jako při vyšetření mezi 20.-24. týdnem těhotenství zjišťuje dle hodnot průměru hlavičky (BPD), obvodu hlavičky (HC), obvodu bříška (AC), délky stehenní kosti (FL). Hodnota odporu krve v pupečníkových cévách nám dává informace o funkci placenty. Ultrazvukové vyšetření v tomto období je přínosné nejen pro rizikové těhotenství, tj. těhotenství doprovázené vysokým krevním tlakem, diabetem, růstovou zaostalostí plodu aj. Samozřejmě se i zde pátrá po možných vrozených vývojových vadách plodu, ačkoliv podmínky pro detailní zobrazení jednotlivých částí plodu jsou horší než ve 20.-24. týdnu těhotenství.

CERVIKOMETRIE

Jedná se o vyšetření stavu děložního hrdla. Na hrdle děložním sledujeme jeho délku a stav vnitřní branky. Toto vyšetření nám pomáhá detekovat pacientky s hrozícím předčasným porodem. Vyšetření se provádí vaginální ultrazvukovou sondou při prázdném močovém měchýři.